Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

Wiele osób zastanawia się, czy warto brać witaminy K i D. Okazuje się, że zdecydowanie tak. Obie odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. W aptekach dostępne są suplementy diety bogate w witaminy K+D. Można je kupić w przystępnej cenie.

Witamina K i D – co warto wiedzieć?

Warto na samym początku wyjaśnić, że witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i fosforu z pokarmu, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Co więcej, jest też istotna dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Pomaga też w regulacji poziomu cukru we krwi, funkcjonowania mięśni oraz nerwów, a także wpływa na stan skóry. Witamina K natomiast jest pomocna w krzepnięciu krwi. Wpływa dodatkowo na zdrowie kości oraz układu sercowo-naczyniowego. Warto dodać, że odpowiednia ilość witaminy K jest też istotna dla zdrowia mózgu oraz zapobiegania chorobie Alzheimera.

Każda osoba powinna zdawać sobie sprawę z tego, że przed rozpoczęciem suplementacji witaminami K i D, trzeba skonsultować się ze specjalistą. Lekarz pomoże w dobraniu właściwej dawki. Co więcej, ustali też, czy suplementacja jest potrzebna. Ponadto najlepszym źródłem witamin są produkty spożywcze, dlatego warto zadbać o odpowiednią dietę bogatą w produkty zawierające te witaminy. Świetnym przykładem pokarmów bogatych w witaminę D są tłuste ryby, żółtka jajek oraz wątróbka. Do tego dolicza się też produkty mleczne wzbogacone w witaminę D. Mowa tutaj głównie o mleku, jogurcie oraz serach.

Produkty bogate w witaminę K

Okazuje się, że wiele produktów bogatych jest w witaminę K. Trzeba wymienić tutaj choćby zielone warzywa liściaste, szpinak, rukolę, sałatę oraz jarmuż. Do tego dolicza się brokuły, kapustę, kalafior oraz zieloną herbatę. Nie można też zapomnieć o soi. Każda osoba powinna zadbać o właściwą ilość witamin K i D w diecie bądź poprzez suplementację. Celem jest przecież zapewnienie zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się ze specjalistą. Najlepszym wyborem jest jednak uzyskanie witamin z naturalnych źródeł pokarmowych.

Inne ważne kwestie związane z witaminą K i D

Należy zdawać sobie sprawę z tego, że witaminy K i D są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Oznacza to, iż są one lepiej przyswajalne, ponieważ spożywa się je razem z tłuszczami. Z tego powodu dobrze wybierać pokarmy bogate w te witaminy i zawierające tłuszcze, takie jak tłuste ryby, oleje roślinne, orzechy, nasiona czy awokado. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar witamin K i D może być szkodliwy dla zdrowia. Z tego powodu istotne jest, żeby stosować się do zaleceń dotyczących dawek takowych witamin. Nie można z nimi przesadzać, co niestety jest powszechnym błędem. Okazuje się, że zbyt duża ilość witaminy D może prowadzić do hipercalcemii (zbyt wysoki poziom wapnia we krwi), co może prowadzić do osłabienia mięśni, kamieni nerkowych, a nawet do uszkodzenia nerek.