Kształt, kolor, a nawet rozmiar zastawy stołowej wpływa na odbiór smaku potrawy. Udowodniono, że jedzenie na kwadratowym talerzu wydaje się bardziej kwaśne, a to na talerzu niebieskim – słodsze. Czy wygląd sztućców i naczyń wpływa na nastrój podczas posiłku? Sprawdź!
Wygląd naczyń a odbiór smaku
Liczne badania naukowe udowodniły, że konkretne kształty, kolory i wielkości zastawy stołowej mają istotny wpływ na odbiór smaku potrawy. Jedzenie nakładane na talerze płaskie obiadowe w jasnym kolorze jest postrzegane jako zdrowsze, a spożywane z białego talerza – jako słodsze. Badania wykazały, że napój wypity z różowego kubka wydaje się słodszy niż ten sam płyn wypijany z przezroczystego naczynia. Inne testy pokazały z kolei, że słony popcorn w czerwonej i niebieskiej misce odbierano jako słodszy, niż gdy był spożywany z miski białej. Jako słodsze postrzegane są też posiłki podawane na okrągłym talerzu.
Plastikowe sztućce a wrażenia smakowe
Wygląd sztućców i naczyń jest zatem bardzo istotny dla indywidualnych wrażeń smakowych. A jak jest z nastrojem – czy elegancki design zastawy stołowej może wpływać na humor podczas posiłku? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca – tak, estetyczny zestaw łyżek czy talerzy obiadowych może mieć wpływ na nastrój w trakcie obiadu czy kolacji. Jest to szczególnie widoczne w przypadku sztućców.
Plastikowe łyżki, noże i widelce mogą znacznie pogorszyć doznania kulinarne, a przez to samopoczucie podczas jedzenia. Ciężki, elegancki komplet sztućców wykonany z wysokiej jakości materiału nie tylko prezentuje się estetycznie, ale też ma wpływ na wrażenia smakowe. Wywołuje wrażenie, że podany posiłek jest atrakcyjniejszy i bardziej wykwintny. Obiad, kolacja czy lunch spożywany przy użyciu sztućców o wysokich walorach wizualnych wydaje się przyjemniejszy i bardziej uroczysty niż posiłek zjadany za pomocą łyżek czy widelców plastikowych albo metalowych, ale zniszczonych, poszczerbionych i nieestetycznych.
Eleganckie naczynia a nastrój podczas jedzenia
Podobne rezultaty zapewniają eleganckie komplety naczyń. Talerze, miski i półmiski o efektownym wyglądzie wpływają na lepszy nastrój podczas posiłku. Ich walory dekoracyjne powodują, że posiłek jest postrzegany jako bardziej wykwintny, a jego jedzenie wydaje się przyjemniejsze. Piękny zestaw porcelany służy nie tylko do podania posiłku, ale wyraża dużo więcej. Pokazuje, że gospodarz, który przygotował obiad, dba o swych gości i zależy mu na ich dobrym samopoczuciu. Spożywanie dania z eleganckiej porcelany, która nie jest używana na co dzień, a wyciągana jedynie na „szczególne okazje” sprawia, że rzeczywiście posiłek zaczyna być postrzegany jako wydarzenie wyjątkowe i bardziej uroczyste.
Warto podkreślić, że jemy różnymi zmysłami – zanim powąchamy i posmakujemy potrawy, patrzymy na nią i „zjadamy ją” oczami. Pozytywne wrażenia wizualne mogą znacząco podnieść doznania smakowe i ogólne odczucia płynące z posiłku. Warto o tym pamiętać, podając gościom czy domownikom estetycznie ułożone danie na równie eleganckim talerzu.